Izveštaj

Prva međunarodna konferencija „Forum za održivi razvoj“ održana je u zgradi uprave grada Beograda od 24. do 27. februara. Skup je organizovan od strane Univerzitetskog UNESKO Kluba, uz podršku grada Beograda i Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Republike Srbije. Tema foruma je bila „Uloga obrazovanja i kulture u agendi održivog razvoja.“

 

first

 

Konferencija je počela koktelom dobrodošlice u Skupštini grada Beograda 24.februara. Prisutnima su se tom prilikom obratili pomoćnik ministra omladine i sporta Snežana Klašnja i predsednik srpsko-britanske privredne komore Ser Pol Džadž.

 

second

 

Program konferencije su otvorili Kosta Živanović, predsednik Univerzitetskog UNESKO Kluba, Kori Udovički, potpredsednik vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Nikola Nikodijević, predsednik skupštine grada Beograda i Irena Vojačkova Solorano, stalni koordinator Ujedinjenih Nacija u Beogradu.

 

DSC_0428

 

Konferencija je održana sa zapaženim uspehom, kako po pitanju organizacije i pratećih aktivnosti, tako i po pitanju kvaliteta panela i diskusije. Govornici su bili predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora. Osim domaćih stručnjaka, imali smo i goste iz Velike Britanije, Holandije, Sjedinjenih Američkih država, Mongolije, Italije, Grčke, Albanije, Maroka, Rumunije.

 

DSC_0429

 

Prvog dana konferencije uvodno predavanje o važnosti obrazovanja je održao jedan najvećih donatora obrazovanja u Evropi, osnivač poslovnog fakulteta na Univerzitetu u Kembridžu i starešina grada Londona Ser Pol Džadž. Nakon toga su usledili paneli, koji su bili dopuna predavanja. Fokus je bio na formalnom obrazovanju i održivosti u obrazovanju i kao i obrazovanjem o održivosti. Takođe se govorilo o inovacija, ekonomiji i preduzetništvu.

 

DSC_0519

 

Drugi dan je bio posvećen kulturi i njenoj esencijalnoj ulozi u gorućim svetskim problemima. Kultura je odavno prevazišla pojmove muzeja i pozorišta, kulturu čine ljudi, a ljudi su glavni krivci za migracije, probleme sa životnom sredinom i klimatskim promenama. Poslednji deo programa, okrugli sto, bio je posvećen globalnom partnerstvu. Govorilo se o implementaciji novih ciljeva održivog razvoja, mogućim problemima na tom putu i kako svi zajedno učestvujemo u novoj agendi.

 

third

 

Takođe, forum je imao prateće programe oba dana u vidu radionica :

  • Growing a Green Spirit
  • Zero Hunger App

Ova konferencija je prva u Evropi, od samita Ujedinjenih Nacija u Njujorku, septembra meseca 2015.godine, gde je usvojeno novih 17 ciljeva održivog razvoja agende 2030. Konferencijom je započet dijalog između ključnih aktera implementacije novih ciljeva održivog razvoja, javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i omladine koja će biti uključena u sam proces implementacije.

 

fourth

 

Zaključak i predlozi:

Konferencija je uspela da pokrije l1 ciljeva Agende 2030, kroz panele, diskusije i radionice. (Ciljevi pokriveni su : I, II, IV, V, VIII, IX, X, XI, XIII, XV i XVII). Opšti zaključak je da su učesnici veoma malo upoznati sa ciljevima prvenstveno zato što je ovo tek usvojen dokument. U narednom periodu treba poraditi na edukaciji o novim ciljevima održivog razvoja kako bi svi učesnici spremni krenuli u implemetaciju istih. Predviđa se da se konferencija uspostavi kontinuirano, te nastavi i narednih godina, prema potrebama i procenama svake godine.