Klima i ja

16
 

Prvog decembra  Univerzitetski UNESKO klub je realizovao radionicu pod nazivom “Klima i ja”. Radionica je bila namenjena učenicima bilingvalnih odeljenja Treće i Desete beogradske gimnazije. Cilj ovog projekta je bio podizanje svesti, prvenstveno kod mladih, na temu klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Takođe, jedan od primarnih fokusa bilo je upoznavanje gimnazijalaca sa trenutnom situacijom u svetu, sa akcentom na veoma aktuelnu problematiku pravne regulacije klimatskih promena na međudržavnom nivou u sklopu konferencije COP21, na kojoj učestvuje i naša zemlja.

 

Četvoro naših članova je publici od oko trideset srednjoškolaca održalo seriju predavanja o posledicama globalnog zagrevanja u različitim oblastima – na ekološkom, ekonomskom i geopolitičkom planu. Svako od predavanja je konstruisano sa namerom da se kroz jedinstvene prizme iskustava svakog od naših studenata-predavača koji dolaze sa različitih fakulteta mladima predoči jedna celovita slika o tome kako klimatske promene utiču na svet oko nas.

 

Radionica je započeta interaktivnim kvizom, a završena praktičnim radom gde su gimnazijalci imali priliku da svoje novostečeno znanje odmah primene. Uz pomno vođstvo naših studenata-predavača, zajedno su tražili odgovore na pitanja kako Srbija može da smanji svoje emisije ugljen dioksida. Među predlozima koje su nam dali učesnici radionice nalazili su se oporezivanje štetnih emisija, ekstenzivnije korišćenje obnovljivih resursa i promovisanje biciklizma.

 

Radionica je realizovana na francuskom jeziku i u saradnji sa Francuskim Institutom u Beogradu.