Spoljna politika Kine: fokus na odnos Kine i Evrope

kinaunesco

 

10. novembra na Pravnom fakultetu , ulica Bulevar Kralja Aleksandra 67 s početkom u 17 i 30h, u okviru edukativnog programa Univerzitetskog UNESKO Kluba “Škole UNESKO mreža za ekonomski i socijalni razvoj” predavanje će održati Didijer Šode (Didier Chaudet) . Tema predavanja je „Spoljna politika Kine: fokus na odnos Kine i Evrope“, Peking se razvija u jedan od centara koji će definisati početak 21. veka, što može pretvoriti Kinu u najvažniju zemlju na svetu. Šta njena savremena spoljna politika znači za Evropu i Srpske nacionalne interese?

 

Didijer Šode je specijalista za geopolitiku. On se uglavnom fokusira na regionalno okruženje Avganistana (Iran, Pakistan, postsovjetsku Centralnu Aziju). On je redovni saradnik Hafington Posta, usredsredjen na pitanja vezana za bezbednost i diplomatska dostignuća u navedenom okruženju. On je bio šef programa za Iran i Južnu Aziju u IPBE (Institut za Potencijal i Bezbednost u Evropi, francuski think-tank) od juna 2013. Pre toga je bio istraživač zadužen za politička poslovanja Pakistana u IJS (Institut za Južnoazijske Studije) u nacionalnom univerzitetu Singapura (2012-2013), takođe akademski istraživač u Francuskom institutu za medjunarodne odnose (zadužen za Centralnu Aziju i Avganistan, 2008) i predavač na fakultetu političkih nauka u Parizu, gde je predavao političko poslovanje Centralne i Južne Azije, kao i međunarodne odnose. Između oktobra 2013. i marta 2015. godine, on je uglavnom živeo u Iranu, Avganistanu i Pakistanu i radio kratkoročne studije, sa fokusom na uticaj Avganistana na regionalno okruženje nakon 2014. godine.

 

Škola UNESKO mreža za socijalni i ekonomski razvoj je namenjena studentima koji su zainteresovani da svoje obrazovanje upotpune prateći program predavanja renomiranih predavača sa prestižnih svetskih univerziteta (Harvard,Kembridž, Oksford, Sorbona). Predavači će prenositi svoja dragocena znanja našoj omadini u okviru ovog programa. Upravo je to najbolji način da studenti od vrhunskih i uspešnih profesionalaca steknu metodologiju razmišljanja i profesionalne kulture koja se zahteva u današnjem poslovnom svetu.

 

Predavanja su zamišljena kao blok nastave koji će se održavati jedanput u dve nedelje u trajanju od 2 sata. Uslov za uspešno praćenje predavanja, kao i za mogućnost učestvovanja u interaktivnim delovima nastave je poznavanje engleskog jezika. Cilj programa je da mladi steknu jedinstvena znanje i veštine koje su im potrebne na savremenom tržištu rada.
Ulaz na predavanje je slobodan.
 
PR služba Univerzitetskog UNESCO kluba