Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji

Pećka Patrijaršija

Pećka Patrijaršija je jedna od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih svetinja. Manastirski kompleks Pećke Patrijaršije smešten je na samom ulazu u Rugovsku klisuru, u blizini Peći, duž reke Pećke Bistrice. Naziv grada Peći verovatno potiče od starog srpskog naziva za pećinu i nastao je po imenu obližnjih isposnica koje su od 12. veka koristili srpski monasi kao mesto za svoje molitve.

Opširnije...

Đavolja Varoš

Đavolja varoš (srpski za „Vražje naselje”) je prirodni fenomen koji se nalazi na jugo-istoku Srbije, na padinama planine Radan. Na području Đavolje varoši, površine 4300 m2 nalazi se više od 200 zemljanih kula od crvenice visine do 15 metara, širine 4-6 metara. Ove kule su nastale kao rezultat konstantnih erozivnih procesa koji formiraju kape na vrhu stubova, dok je ostali deo koji okružuje zemljani stub - izložen stalnom ispiranju.

Opširnije...

Studenica

Manastir Studenica, najznacajniji i najvelicanstveniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije nalazi se oko 200 km južno od Beograda, 39 km južno od Kraljeva, u dolini reke Studenice, uzvodno od mesta gde se ona uliva u Ibar. Manastir Studenica pripada srpskim svetinjama "Doline kraljeva", nazvane po brojnim srednjovekovnim manastirima koje su ovde sagradili srpski vladari. Manastir Studenica, okružen mirisnim borovim šumama i potpuno ocuvanim prirodnim okruzenjem Specijalnog Rezervata biosfere Golija-Studenica, izmedu planina Radocela (1643m) i Cemerna (1348m), od nastanka do danas, predstavlja "carsku lavru" i najveci duhovni i kulturni centar srpskog naroda. U okviru programa UNESCO “Covek i biosfera”, Park prirode “Golija” je 2001. godine prikljucen grupi rezervata biosfere i nazvan “Golija-Studenica”.

Opširnije...