Đavolja Varoš

Đavolja varoš (srpski za „Vražje naselje”) je prirodni fenomen koji se nalazi na jugo-istoku Srbije, na padinama planine Radan. Na području Đavolje varoši, površine 4300 m2 nalazi se više od 200 zemljanih kula od crvenice visine do 15 metara, širine 4-6 metara. Ove kule su nastale kao rezultat konstantnih erozivnih procesa koji formiraju kape na vrhu stubova, dok je ostali deo koji okružuje zemljani stub - izložen stalnom ispiranju.

Pored kamenih kula, Đavolja varoš je poznata i po dva izvora mineralne vode. Jedna je Đavolja voda, hladan i ekstremno kiseli izvor (pH 1,5) s visokom mineralizacijom (15 g/l vode), a nalazi se u Đavoljoj jaruzi. Crveno vrelo je drugi izvor (pH 3.5), s nižom mineralizacijom (4,372 mg/l vode). Ove vode su vrlo retke u svetu i koriste se u lečenju, jer su izuzetno lekovite, ali srpski naučnici upozoravaju da se voda s Đavolje vode ne treba upotrebljavati, jer nije dovoljno ispitana.
Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u Srbiji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima, kao i u SAD-u (slavna „Bašta bogova”), ali su tornjevi Đavolje varoši znatno veći i postojaniji, te su samim tim najpoznatiji prirodni spomenik ove vrste u Evropi.

Đavolja Varoš je po svojoj nesvakidašnjosti i čudnom izgledu dobio i ime. Spektar običaja i očuvane tradicije u Đavoljoj Varoši i regionu, prisno su vezani za ovaj prirodni fenomen koji privlači sve više radoznalih posetilaca iz Srbije i sveta. Đavolja Varoš je kao jedinstveno prirodno dobro Srbije zvanično nominovano za jedno od svetskih čuda prirode. Đavolja Varoš se nalazi na potencijalnoj UNESCO listi vrednosti kao prirodna znamenitost pod kriterijumom VII.