Svetski dan poezije

UNESKO obeležava Svetski dan poezije još od 1999. godine. Kako je jedan od domena kojim se bavi, pored obrazovanja i nauke, kultura, tako je i sasvim jasno zašto slavimo poeziju, kao veliki i značajan deo književne umetnosti, a samim tim i kulture koju čini sve ono što čovek stvori, pa tako naravno i umetnička dela, u ovom slučaju poetska.

Opširnije...

Đavolja Varoš

Đavolja varoš (srpski za „Vražje naselje”) je prirodni fenomen koji se nalazi na jugo-istoku Srbije, na padinama planine Radan. Na području Đavolje varoši, površine 4300 m2 nalazi se više od 200 zemljanih kula od crvenice visine do 15 metara, širine 4-6 metara. Ove kule su nastale kao rezultat konstantnih erozivnih procesa koji formiraju kape na vrhu stubova, dok je ostali deo koji okružuje zemljani stub - izložen stalnom ispiranju.

Opširnije...

Epidemija HIV infekcije

Sida (od fr. SIDA (Syndrome d'immunodéficience acquise); engl. AIDS (acquired immune deficiency syndrome) je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom humane imunodeficijencije (HIV), a karakteriše je progresivno slabljenje imunskog sistema.Postoji razlika između pojmova HIV pozitivna osoba i osoba obolela od side. HIV pozitivna osoba je zaražena virusom (HIV-om), ali to još uvek ne znači da ima sidu. Do pojave bolesti može da prođe vremenski period od dve do deset godina.

Opširnije...

UNESKO i kultura

UNESKO (engl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, Organizacija Ujedinjenih Nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) je specijalna organizacija Ujedinjenih Nacija osnovana 1946. godine. Osnovni cilj organizacije je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje saradnje među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod pospešivanja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

Opširnije...